Professor Birgitta Almgren- det förflutna lever,...

..det är inte ens förflutet. Birgitta Almgren är uppmärsammad för sin bok Inte bara Stasi...relationer Sverige och DDR 1949-1990.
Syftet med boken är att belysa relationer mellan Sverige och DDR inom några områden, men i boken uppkommer också generella frågor kring Sveriges realtioner till diktaturer.
Ett antal politiker och kulturmänniskor drogs till DDR och dess propaganda och vackra ord om frihet, solidaritet och människors lika värde. Särskilt inom utbildningssektorn betrakatades DDR som ett mönsterland och svenska skolan skulle efter andra världskriget omformas till en demokratisk skola för alla. Man behövde förebilder för att skapa en ny skolmodell, en enhetsskola. Många studieresor, med lärare och studierektorer gick ner till DDR och läroboksförfattare skickades ner på stipendium.
Det fanns nära förbindelser mellan de båda länderna och bland annat satsningen på lärarlag i svenska skolor och att byta ut begreppet "huvudlärare" till funktionär, är inspirerade av DDR. I DDR var man stolta över att ha influrerat till ett socialistiskt skolsystem i en kapitalistisk stat.

Norge och Danmark behöll en skepisism till DDR som inte Sverige gjorde - frågan är varför? Denna fråga vänder och vrider Birgitta på i sin bok, och söker efter svar.

I kapitel 10 i boken som handlar om Stellan Arvidsson, socialdemokrat och hans hustru Britta Stenholm, skoldirektör i Täby, finner man en hel del intressant material och redogörelser för täta och varma relationer
som bland annat lede fram till Stelan Arvidsson fick ett hedersdoktorat i Rostock. Birgitta berättade att hon vill fortsätta sin forskning om dessa två personer som har väckt hennes nyfikenhet.

I Sverige nekas samtidigt professor Birgitta Almgren (DN Debatt 25/2) tillgång till arkivmaterial som berör svenskar som spionerat åt DDR:s fruktade underrättelsetjänst, Stasi. Detta går stick i stäv med den utveckling som Sverige bidragit och uppmuntrat till i övriga Europa.(källa DN 2010-03-09)

Varken blåa eller röda regeringar har öppnat upp arkiven utan refererat till "Rikets säkerhet". I maj i år kommer frågan upp i Regeringsrätten och vi får avvakta och se vad resultatet blir..

"Kamp mot förtryck är kamp mot glömska" sa professor Birgitta Almgren igår på en föreläsning på Tyresö slott. 

Läs boken!

Amie Kronblad


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0