Krisen i Grekland

Leif Pagrotsky sa i Ekot i debatt med Carl B Hamilton att 15 nationella parlament inte kan styra en gemensam penningpolitik. 

Problemet med EMU är att peninningpolitiken  (Euron & ränta) inte bor i samma hus som finanspolitiken (skatter och offentlig sektor).
Vilket skapar en spricka i den ekonomiska politiken. Därför lade EU till en stabilitets-och tillväxtpakt där kravet är och var att alla euroländerna ska ha sunda finanser. I praktiken innebär detta att i goda tider "samla i ladorna" (som finansminister Borg säger) så att man under dåliga tider aldrig skulle få budgetunderskott större än 3% av BNP och statsskulderna skulle inte överstiga 60%.
Jaha, vem levde upp till kravet? Inte Grekland, iallafall:

Grekland brottas med ett skenande
budgetunderskott på 13,6 procent av BNP!
Greklands statsskuld är 120%(!) av BNP.


I jämförelse har Sverige cirka 42% av BNP i statsskuld och vårt budgetunderskott förväntas bli 2,6 procent av BNP 2009, 4,0 procent av BNP 2010 och 3,9 procent av BNP 2011. Tack (och lov) Finansminister Anders Borg, tack alliansregeringen!!
Och nej tack till röttgrönt budgetansvar.

(siffrorna angående Sverige ifrån:Erik Palmung, tel 031-350 64 86 [email protected] Nyhetsbyrån SIX)
(siffrorna angående Greklands ekonomi, DN ekonomi, E24, Aftonbladet den 7 maj)
 
Fakta om EMU - se länk!

Många EU kritiker ger sig  just nu på EMU som princip, som till exempel Leif Pagrotsky- fast problemet är att nationella parlament har misskött sin lands ekonomi på det grövsta, speciellt Grekland där man har "skapat" jobb i offentlig sektor. Ska man leta efter en syndabock inom EU: s organisation så är det kanske EU:s fel som godkände Grekland som medlem i EMU. Vissa ekonomer säger att Grekland ljög om sin ekonomi för att vara med, andra säger att EU såg mellan fingrarna för att Grekland var en sådan liten del av EU:s samlade ekonomi!  
En del tyska politiker säger att Grekland inte är kvalificerat att delta i EMU. "Jag blir alltmer övertygad om att Grekland till slut kommer att lämna euron", skriver Paul Krugman, Nobelpristagare i ekonomi, i New York Times (källa: Privata Affärer den 6 maj). 

Hade regeringarna hållit vad de lovat skulle dagens kris inte ha uppstått.

Sverige spås en tillväxt på 1,8 procent i år och 2,5 procent nästa år, vilket är bland de högsta siffrorna i unionen.

Det är inte fel på EMU - det är fel på politiker som inte tar ansvar för sina länders ekonomier.

Det är fel på politiker som lovar sådant de inte kan hålla eller realisera på bekostnad av sunda statsfinanser.

Jag vill ha ett starkare EU, och svenskt medlemskap i EMU, för där finns inte bara svaret på en kraftfullare ekonomisk politik utan även svaret på en mer enhetlig och stark klimatpolitik!

Amie Kronblad, EU medborgare och folkpartist.


Kommentarer
Postat av: Heinz Glöckler

Det politiker som sitter i "marknadens"knä som hoppas på tillväxt och tillväxt och att man skjuter problemen framför sig. Politiker måste ta ansvar för sitt jobb, folket och landet. Politiker ska säga sanningen och inte hela tiden" det blir bättre i framtiden". Europa är en bra idèe men ska alla ta ansvar för varandra bör det även låta styra sig från Bryssel. Så att inte varje "kock/land" kan koka sin egen liten soppa och hoppas att alla andra hjälpa till sedan när det inte fungerar.....Det kallas inte kollektiv ansvar. Vi har sett bara början.....Tänk hur mycket dess " grekpengar" skulle ha gjord nytta i Haiti,Ökenzonen i Afrika.

Det skillnad på kris och kris....

2010-05-08 @ 20:06:37
URL: http://blogg.creative-cuisine.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0