Kvinnlig företagsamhet

Grattis Sverige 16 518 nya företag!

Kvartalet 2010 ökade antalet nystartade företag med 9,3 % jämfört med föregående år.

Glädjande nyheter för svensk arbetsmarknad.

Nytt konjunkturläge är en del av förklaringen, men trygga statsfinanser och schysta spelregler såsom förbättrat trygghetssystem och sänkt egenavgifterna för företagare med 5,74 procentenheter, påverkar!

Nästa år är beslut om slopad revisorsplikt för företag med högst tre anställda(handlar om ca 250 000 företag) från och med januari 2011 taget.

Allt detta bidrar till att skapa företagsvänligt klimat.  

Vecka 17 var tydligen stora Nyföretagarveckan - går att läsa om på http://www.egetforetag.se/ där finns massor av information.

Enligt Tillväxtverket (fakta från Eurostat)så var Sveriges tillväxt klart högre än genomsnittet för EU under perioden 1999-2008. Tillväxten i Sverige var även något högre än i USA under denna period.


Hur är det då med kvinnligt företagande?
Sisådär. Det finns förebilder till exempel Wilhelmina Skoog!

På webbsidan för Centrum för Näringslivet finns företagsberättelser att läsa och där hittade jag spännande kvinnoöden som jag har missat, kul läsning.

Wilhelmina Skogh var en kvinnlig entreprenör inom restaurangbranschen a la tidigt 1900 tal, som introducerade grönsaksbord till gästerna efter internationell influens, på sina restauranger för att sänka sina kostnader för kött. På Grand Hotell var hon intiativtagare till Vinterträdgården.

De flesta hindren som fanns för kvinnliga företagare på Wilhelminas tid är tack och lov utraderade. Wilhelmina var unik men idag har hon sällskap av 100 000 kvinnliga företagare vilket är ca en fjärdedel av alla företagare (källa Svenskt Näringsliv; och enligt Svenskt Företagsindex för Jämställdhet år 2008 var 28,5% av alla företagare kvinnliga). 

Kvinnor startar ungefär en tredjedel av de nya företagen och kvinnoandelen bland företagarna har fördubblats under 90-talet. Ungefär 90 procent av det kvinnliga nyföretagandet är inom tjänstesektorn. Den vanligaste verksamheten bland nystartarna är att vara konsult.


Även om de lagliga hindren för kvinnligt företagande sedan länge är avskaffade, så är det en bit kvar.
Det händer fortfarande inom alla branscher att diskriminering och fördomar gör att kompetenta kvinnor får stå tillbaka för mindre kompetenta män.
En stor del av de förvärvsarbetande kvinnorna finns inom vård, omsorg och utbildning där kommuner och landsting är de största arbetsgivarna. Här är möjligheterna att driva företag mindre än i de näringsgrenar som domineras av män. Kvinnor tar traditionellt sett ett större ansvar för hushållsarbetet än män, vilket gör det svårare för dem att driva företag, särskilt som de höga skatterna gör det mycket dyrt för hushållen att köpa tjänster. Där är RUT en viktig jämställdhetsreform(inte minst därför att många nystartade företag i den här branschen drivs av kvinnor!)

Vad behövs för att kvinnor ska starta företag?

Jag har talat med kvinnliga företagare i min kommun Värmdö. Det saknar stöd och support av politiker i vår kommun.
Många sa "Var håller ni politiker hus?"

Jag vill ha ett hus för Nyföretagande i Värmdö kommun.

Ett Nyföretagarcentrum i Gustavsberg, gärna skulle detta vara placerat i närheten av en turistbyrå (kanske på vattnet...flytande) 
I detta Nyföretagarcentrum skulle det kunna finnas möjlighet till samtal, konsultation av banktjänstemän, jurister, miljöfrågor och möjlighet för nätverkande. Inte att förglömma en EU samordnare. 

I Danderyds kommun ligger kvinnligt företagande i topp, 40,5% - hur kommer det sig?

I Danderyd arbetar man aktivt för att förbättra kommunens näringslivsservice
Enligt Danderyds kommuns egna mätningar var under år 2008 var 58 procent av nybesökarna hos deras Nyföretagarcentrum kvinnor. (Skriver Regina Kevius, näringslivsansvarig i Danderyds kommun på deras hemsida.)

Kvinnor vill ha stöd och support och möjlighet att nätverka - vi politiker skapar förutsättningarna, entreprenörerna skapar företagen!

Många kvinnor vill starta företag i sin hemkommun. Det handlar om livskvalité, men det handlar också om att minska påfrestningar på miljön genom att minska pendling.  Sist men inte minst handlar det om att skapa ett levande samhälle i Värmdö.

Ett annat problem som uppkommer vid samtal med företagare i kommun är skyltningen längs med vägar och gångstråk.

I min kommun måste skyltningen bli enhetlig
, just nu är det Vilda Västern när det gäller skyltning och information till besökare och medborgare längs med våra vägar. Oklarhet över vad som finns i vilka centrum är svår och otydlig.
Kommunen borde utarbeta enhetliga skyltar som underlättar och ger information angående företag och restauranger, speciellt viktig i en turistkommun!
  

Det nämnda vill jag jobba för i vår kommun och därför ställer jag upp som kandidat i Värmdö.


Vad vill FP göra för företagandet?


Fortsätta att sänka skatterna på arbete och kapital, både för företag och för människor. 

Fortsätta att förenkla reglerna för småföretagare ("3:12-reglerna").



Vad har FP gjort så här långt?



Sänkt arbetsgivaravgiften för alla under 26 år och infört en jobbgaranti för unga.

Sänkt arbetsgivaravgiften generellt med en procentenhet.

Givit företagen längre tid på sig för inbetalning av moms.

Infört en handlingsplan för att minska företagens administrativa kostnader med 25 procent till 2010.

Sänkt bolagsskatten från 28 till 26,3 procent.





Njut av våren...

Amie

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0