Varför Socialiberalism?

Socialliberalism är en gren inom liberalism som förespråkar individens frihet såsom liberalismen men tillstryker att individens möjligheter till frihet är beroende av att alla har lika möjligheter och tillgång exempelvis utbildning och sjukvård. Först när grundläggande mänskliga fysiologiska och psykologiska behov är tillfredställda kan människan växa och utvecklas optimalt som individ. Socialliberaler talar sig därför varma för en aktiv socialpolitik. Folkpartiet liberalerna vill tala om det "glömda Sverige". De som inte har en röst, de senildementa, de psykiskt sjuka, de socialt utslagna. Vi är för parboendegaranti,  äldre ska ha rätten över sina liv. Vi ska ha en bra sjukvård som håller hög standard där patientens, individens rättigheter och ställning skall stärkas juridiskt.
Sjukvården ska huvudsakligen betalas med skatter, och den ska ges efter det medicinska behovet. Den skattebetalda sjukvården ska vara så bra att försäkringslösningar blir irrelevanta./FP/


Skolan är oerhört viktig för socialliberaler. Vi sätter individen i centrum i skolpolitiken och skapar möjligheter för människor att växa, forma sina egna liv och förändra sin omgivning. ...Skolan ska utmana dem som inte får utmaningar hemma. Skolan ska ha höga förväntningar på dem som inte har några förväntningar på sig själva.

Socialliberaler är för kapitalism och för den öppna marknadsekonmin och tror att denna lägger grunden till ekonomisk tillväxt vilken gynnar individer och samhällen. Socialiberaler säger däremot att om marknaden inte fungerar skall staten se till att den gör det, vilket motsägs av övertygade marknadsliberaler som anser att alla statlig inblandning enbart är av ondo.

Jag är socialliberal för jag har inget emot rikedom, endast fattigdom!
Jag är socialliberal för jag är för en aktiv socialpolitik och skolpolitik!
Jag är för en politik som ser hela människor och att människolivet är en resa som kan innehålla arbetslöshet, utanförskap, nyföretagande, föräldrarskap och ålderdom i livets olika skeenden.
Jag är folkpartist för att vårt parti ser till hela människan och livets olika skiften och möter dessa med en genomtänkt politik för alla oavsett bakgrund, kön och plånbok. 
Jag är för alliansen därför det måste löna sig att arbeta för individen och samhället.
Jag är för alliansen för där finns den mest realistiska politiken för att kunna skapa ett miljövänligt samhälle utan socialism.
Jag är för alliansen därför att socialismen har präglat vårt tänkande och begränsat vår syn på oss själva och världen alldeles för länge...


 Socialliberala ideologer: John Rawls, John Stuart Mill och Bertil Ohlin.

Kommentarer
Postat av: Tobbe

Kör hårt syrran, vi håller på dig!

2010-05-01 @ 15:07:01

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0